Leiden Religie Blog

Belgische jongen mag naar India om Boeddhistisch monnik te worden

Belgische jongen mag naar India om Boeddhistisch monnik te worden

Volgens de Belgische rechter mag een Belgische jongen van 15 jaar naar India afreizen om Boeddhistische monnik te worden in een Tibetaans klooster.

Giel, uit België, wil monnik worden. Hij vliegt donderdag 3 oktober naar India om daar  in een Tibetaans klooster te gaan wonen. Dit is op zich niet opzienbarend, elk jaar worden vele Westerlingen monnik of non in de Tibetaans-Boeddhistische traditie. Bijzonder is dat Giel 15 jaar is en overtuigd van zijn beslissing.

Rechtszaak

Hij en zijn moeder waren onlangs in het nieuws omdat hij in eerste instantie niet mocht vertrekken. De jeugdrechter besliste dat er meer onderzoek gedaan moest worden naar zijn thuissituatie. Zes agenten wachtten hen op bij hun huis, iets waar ze volgens de moeder rustig onder bleven. Ze was niet alleen zelf blij verrast over haar kalme reactie, ook de agenten spraken hun verbazing erover uit. “Dat zal toch wel het effect zijn geweest van het Boeddhisme,” zegt ze lachend.  

De buitenwereld heeft nog steeds een onduidelijk beeld van het Boeddhisme en associaties met ‘hersenspoeling’ en ‘sektarisch gedrag’ vloeien rijkelijk. Misschien moest er juist daarom een rechtszaak aan te pas komen om Giel te kunnen laten gaan. Giels moeder merkt op dat wij het tegenwoordig vreemd vinden wanneer een kind van 15 precies weet wat hij wil, “terwijl we vandalisme door jongeren wel vanzelfsprekend vinden.”

Door de media werd de link al snel gelegd met Laura, het zeilmeisje dat de wereld rond wilde zeilen op veertienjarige leeftijd.  Behalve dat er wat betreft de legale procedure misschien wat raakpunten zijn, gaat de vergelijking met haar niet op, vindt Giels moeder: “Zij wilde immers iets doen wat werkelijk gevaarlijk is, maar een Tibetaanse klooster is juist een heel veilige plek.”

Onderwijs

Daarbij komt dat Laura in de tijd dat zij op zee zou zitten geen onderwijs zou genieten. De meeste Tibetaanse kloosters in India – zo ook de plek waar Giel naar toe gaat – zijn geaccrediteerde onderwijsinstellingen.

In de landen waar het Tibetaans Boeddhisme voorkomt - India, Tibet, Nepal, Bhutan en Mongolië - was het klooster vroeger zelfs de enige plek waar op een systematische manier onderwijs werd gegeven. Daarom was, en is nog steeds,  het  helemaal niet ongebruikelijk dat kinderen al jong tot het klooster toetreden.

Volgens de Boeddhistische geschriften moet je groot genoeg zijn om een kraai weg te kunnen jagen, maar het gros van de kloosters vindt dat het kind redelijk zelfstandig moet zijn, omdat anders kloosters anders snel in crèches zouden veranderen. De jongste monnikjes en nonnetjes zijn dus vaak rond acht jaar. Ze leren dan lezen en schrijven, ook moeten ze gebeden uit hun hoofd leren. Tijd voor spelen, sporten en vakantie is er ook.

Eigen keuze

Hoewel de meeste kinderen er vaak niet zelf voor kiezen om naar het klooster te gaan, wil Giel al vanaf zijn zesde monnik worden. In de Tibetaans Boeddhistische gemeenschap zijn de meningen verdeeld over jonge kinderen die monnik ‘gemaakt’ worden door hun ouders. Een monnik die ik in 2012  hierover interviewde zei dat het beter was als ze uit eigen wil zouden gaan, en niet simpelweg ‘gedumpt’ zouden worden door hun ouders.

Een andere kloosterling vertelde mij dat het juist goed is om jong monnik te worden, omdat je dan langer les krijgt, iets wat zorgt dat je een betere basis in het Boeddhisme hebt. In zijn klooster nemen ze zelfs geen aspirant-monniken aan van boven de achttien: zij worden als recalcitrant ervaren. Voor Tibetanen is 15 jaar dus geheel niet oud, en zelfs een beetje aan de late kant.

Uitspraak

Maar nu heeft de rechtbank dus besloten om Giel te laten gaan. De uitspraak van de rechter is niet openbaar (het is immers een jeugdzaak), maar volgens de moeder van Giel is de rechter nu wel overtuigd dat Giel veilig en in goede handen is.

Giel gaat nu met zijn studenten-visum en een aardig mondje Tibetaans op zak naar India, zonder zijn moeder – want dat wilde hij zelf graag. Giel zal, als hij in het klooster blijft, een zeer intensieve opleiding volgen die  minimaal 15 jaar duurt. Ik wens hem alle succes met dit hoger onderwijs.

1 Comment

Monique Tekstra
Geplaatst 3 oktober 2013, 23:33 door Monique Tekstra

Leuk om te lezen. Ik herken veel in je stuk. In mijn onderzoek naar kindmonniken in 2003 kwamen destijds min of meer dezelfde reacties naar voren. Mooi dat het onderwerp zo weer eens wordt aangesneden!

Plaats een reactie

Name (required)

E-mail (required)

Een avatar? Ga naar www.gravatar.com

Onthoud mij
Hou me op de hoogte van reacties